Beard and Moustache Transplant
Sakal ekimi; erkeklerin yüz bölgesindeki sakalsız bölümlere, genellikle saçın arka kısmından ya da vücudun uygun görülen bir bölgesinden tek tek alınan kıl köklerinin ekilmesi işlemidir.
SAKAL VE BIYIK EKİMİ NEDEN YAPILIR?
Sakal ve bıyık toplumumuzda erkekler açısından estetik bir değere sahiptir. Hatta sakal için ‘erkeklerin makyajı’ bile denilir. Kadınların makyaj yapması nasıl normal görülen bir durumsa, erkeklerin sakal ve bıyık bırakması da aynı oranda normaldir.
Sakal bölgesindeki eksikliklerin birçok nedeni olabilir. Bunların başında halk arasında köselik adı verilen doğuştan gelen nedenler, yeterli kıl kökünün bulunmaması, yanma ve travma gibi sebepler bulunmaktadır. Sakalda oluşan yoksunluk kişileri estetik kaygı açısından olumsuz etkileyebilmektedir. Kişilerde özgüven eksikliğine neden olabilmektedir.
SAKAL DÖKÜLMESİ VE SEYREKLİĞİ NEDENLERİ
Sakal ve bıyık seyrekliğine neden olan faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz:
● Kılların çıkmasına engel olacak hormonal bozukluklar
● Bölgede yeteri kadar kıl kökünün bulunmaması
● Genetik faktörler sebebiyle oluşan köselik
● Epilasyon, yara, yanık gibi nedenlerden dolayı bölgede kıl köklerin tahrip olması sebebiyle kıl çıkmaması
● Herhangi bir cilt veya sağlık problemi nedeniyle bölgede kalıcı kellik oluşması
SAKAL VE BIYIK EKİMİNDE HANGİ YÖNTEM KULLANILMALIDIR?
Sakal ekimi ve bıyık ekimi işlemleri DHI (Direct HairImplantation-Doğrudan Saç Ekimi) yöntemi adı verilen bir yöntemle uygulanmaktadır. Bu yöntemde kişilerin donör bölgesinden tek tek alınan kıl kökleri sakal veya bıyık bölgesine nakledilir. DHI ekim yönteminin kullanılmasının başlıca nedeni işlemin ardından herhangi bir iz kalmamasıdır. DHI yöntemiyle işlem çok pratik bir şekilde tamamlanır.
SAKAL EKİMİ İŞLEMİ NASIL YAPILIR?
Sakal ve bıyık ekiminde DHI yöntemi kullanılmaktadır. Bu yöntemde ekim işlemine ilk olarak donör bölgenin belirlenmesiyle başlanır. Sakal ekiminde öncelikle sakal bölgesine yakın bulunan ve estetik açıdan çok gerekli bulunmayan boyun ve elmacık kemikleri üzerindeki kılların alınması tercih edilebilir. Eğer bu bölgelerden yeterli greft (1 greft ortalama 2-3 kıl kökü içerir) sağlanamazsa farklı bir donör bölgeden kılların alınması kararlaştırılır.
Promed Clinic uzman doktorları tarafından, sakal ekimi ve bıyık ekimi işlemlerinde ikinci olarak ekim yapılacak alanın incelenmesi ve alana ne kadar kıl kökü nakli yapılması gerektiği belirlenir. Bunun ardından ekim yapılacak alana DHI yöntemiyle ekim işlemi gerçekleştirilir. Bu yöntem sayesinde, ekim yapılacak alana önceden kanal açma gibi zahmetli bir işlem uygulanması gerekmez. İnce uçlu DHI kalemi kıl kökünü alır, hemen ardından ekilecek alana hızlıca kanal açarak yerleştirir.
Sakal ve bıyık ekiminde kullanılabilen diğer bir yöntem de FUE yöntemidir. Bu yöntemde DHI yönteminden farklı olarak bir de kanal açma işlemi uygulanması gerekir. Kanalların, ekimi yapılacak kıl köklerinin genişliğine uygun olması ve sakalın doğal görünmesi için doğru açıdan açılması büyük öneme sahiptir. Kanal açma işleminin ardından sıra donör bölgeden greftlerin alımına gelir. Belirlenen sayıda greftler donör bölgeden mikro motor adı verilen çok ince uca ve yüksek devre sahip cihaz aracılığıyla alınır. Tek tek alınan kıl kökleri, ekim yapılacak alana açılan kanallara yerleştirilir ve işlem tamamlanır.
SAKAL VE BIYIK EKİMİ AĞRILI BİR İŞLEM MİDİR?
Ekim işlemi, herhangi bir ağrıya ve sızıya sebep olmaz. İşlem başında uygulanan lokal anestezi, işlem sırasında duyulabilecek ağrı ve sızı ihtimalini ortadan kaldırır.
SAKAL VE BIYIK EKİM İŞLEMİ NE ZAMAN SONUÇ VERİR?
İşlemin ilk aşamasında 1-2 hafta içerisinde tüm sakallarda ve bıyıklarda dökülme görülmektedir. Bu durum endişe yaratmamalıdır. İlk 4 ay içerisinde yavaş yavaş sağlıklı sakal ve bıyıkların çıkmaya başladığı görülebilir. Devam eden süreçte 6. aydan itibaren tam anlamıyla sonuç alınır.