Diş Sıkma Botoksu

Diş gıcırdatan dişler için botoks uygulama çenedeki çiğneme kasına yapılır.

Uykuda ya da uyanıkken farkında olmadan diş gıcırdatma, dişlerin yapısını bozabilen ciddi bir rahatsızlıktır. Çene botoksu olarak da adlandırılan diş sıkma botoksu uygulaması ile bu rahatsızlık kolayca giderilebilir. Uygulama çenedeki çiğneme kasına yapılır.

Diş gıcırdatma botoksu 5-10 dakika içerisinde ağrı hissi vermeden uygulanır. Uygulamanın amacı çiğneme kası olarak bilinen masseter kasını zayıflatmaktır. Belirli seanslar dahilinde uygulanan botoks işlemi sonrasında diş yapısının zarar görmesi ve çene kemiği problemlerinin önüne geçilmiş olur.

BRUKSIZM (TEENT TEMIZLEME-TAŞLAMA) NEDIR?
Bruksizm (diş sıkma-gıcırdatma), dişlerin çiğneyici yüzeyleri arasında işlevsel olmayan ve sürekli, kuvvetli temas olarak tanımlanır. Çiğneme sisteminin işlevsel olmayan hareketleri sırasında sıkma, sıkma, sürtünme. Hayatı tehdit eden bir unsur değildir ancak diş yapılarını bozabilir. Yüz bölgesinde yaşam kalitesinin düşmesi, huzursuzluk ve ağrı gibi etkilere neden olur.

Ağızda parafonksiyonel olarak adlandırılan diğer hareketler yanak, dudak, dil ısırma, dil itme, tırnak yeme, ağızda kalem veya benzeri bir cisim tutma vb. olarak sıralanabilir. Bruksizm, çiğneme sisteminin en zararlı parafonksiyonel aktivitesidir. Bruksizm sırasında oluşan kuvvetler normal çiğneme sırasında uygulanan kuvvetin 3-4 katıdır.

BRUXISM ÇEŞİTLERİ

İki tür bruksizm (diş sıkma) hareketi vardır:

– Günlük Bruksizm
Gün içinde meydana gelen diş sıkma hareketidir. Uyanıklıkta ortaya çıkan bruksizm, istemsiz kas kasılması ve diş sıkma ile karakterizedir; Diş gıcırdatma daha az sıklıktadır. Genellikle gerginlik ve kaygı durumlarında ortaya çıkar, nüfusun yaklaşık yüzde 20’sinde görülür.

– Gece Bruksizmi
: Uyku sırasında meydana gelen diş sıkma hareketidir. Gece bruksizmi, uyku sırasında çene kaslarında gelişen kasılma aktivitesidir. Genç yaşlarda daha sık görülür ve yaşla birlikte azalır. Yetişkin nüfusun yaklaşık yüzde 8’inde ve her iki cinsiyette de eşit olarak görülür.

BRUKSIZM VEYA TAŞLAMA PROBLEMININ ZARARLARI
● Bruksizm, diş sıkma problemi olan kişiler; Diş ve diş köklerine ve hatta çene eklemine yoğun kuvvet uygulanmasıdır. Bu da çene eklemi, şakaklar, boyun ve baş bölgelerinde ağrıya neden olur.
● Geceleri dişlerde gıcırdatma ve sıkma, dişlere sürekli baskı yapma, dişlerde aşınma ve yıpranma, takma dişlerde ve diş etlerinde hasar sık sık meydana gelir.
● Bruksizmde çene eklemi rahatsızlıkları ve kulak ağrısı görülebilir.
● Bruksizm (çene sıkma) sonucunda diş, çene eklemi, baş ve boyun ağrılarının yanı sıra sabahları güçsüzlük ve sosyal uyum güçlüğü görülür.

DİŞ KESİCİ BOTOKS (MASSETER BOTOKSU) NASIL YAPILIR?
Diş gıcırdatma botoksu 5-10 dakika süren ağrısız bir uygulamadır. Diş sıkma botoksu arasında 3 ay olması ve 3 seanslık paketler halinde uygulanması önerilir. Her seans masseter kasını zayıflatır ve diş sıkmanın dişlere ve çene eklemine verdiği zararı azaltır. Her kas için kaç ünite botoks uygulanacağı, uygulama yeri ve seans aralıkları Promed Clinic uzman doktorlarının kişiye özel olarak belirlediği tedavi yöntemidir.

Kırışıklıklar için Botoks
● Çene botoksunun (masseter botoksu) etkileri 4-7 gün içinde başlar ve ikinci haftanın sonunda daha belirgin hale gelir.
● Çene botoksu sonrası ilk 24 saat mümkün olduğunca sert gıdalar çiğnenmemeye ve sıvı gıdalar tüketilmeye çalışılmalıdır.
● İşlemden sonra en az 24 saat enjeksiyon bölgesine masaj yapılmamalıdır.
● Masseter botoksu sonrası 6-8 saat makyaj yapılmaması hijyen açısından önemlidir. Enjeksiyon bölgesine çok fazla dokunulmamalıdır.
● Çene botoksu uygulamasından sonra birkaç saat yüzün su ile temasından kaçınılmalıdır.
Çene botoksu veya diş gıcırdatma botoksu sonrası 24 saat kan sulandırıcı ilaç alınmaması önerilir.