Ben Alma Tedavisi

Ben aldırma işlemi yalnızca estetik açıdan değil, el kol gibi uzuvlarda olan benlerin sürtme veya takılmayla rahatsızlık vermesi nedeniyle uygulanan işlemdir.

 Bazı ben yapılarının kanser riski oluşturmasından dolayı lazerle ben aldırma tedavisi gerektirebilir.

BEN ALDIRMA İŞLEMİ HANGİ DURUMLARDA YAPILIR?
Benlerin renginde, şeklinde ve dokusunda değişiklik olmadığı sürece sağlık açısından herhangi bir sorun teşkil etmeyebilir. Genel olarak estetik amaçlı ben alımı işlemi uygulanır. Kişilerin yüz bölgesinde ortaya çıkabilen benler, estetik görünümü olumsuz etkileyebilir. Sadece estetik olarak değil sağlık bakımından da ciddi sorunlar oluşabilmektedir. Kişilerin ben yapılarına göre Promed Clinic doktorları tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir.

Aşağıda belirtilen durumlarda ben aldırmak gerekebilir:
● Benler tahriş olursa
● Kanama yaparsa
● Yoğun ultraviyole ışınına maruz kalırlarsa
● Ben üzeri doku farklılığı olmuşsa (üzeri pütür pütür olabilir)
● Yayılma özelliği bulunuyorsa
● Hızlı bir şekilde büyüyorsa
● Boyutunda değişiklikler görülüyorsa, kendi bünyesinde şekil değişikliği varsa
● Kişiyi varlığıyla rahatsız ediyorsa
● Kıyafet ve aksesuarlara takılıyorsa
● Benin durduğu yerin etrafındaki cilt rengi açılmışsa ve küçük ben kümelerinin oluşması durumunda
● Ben renginde belli olacak renk koyulaşması ya da alaca renk alma durumunda alınmaları gerekir. Bu durumlarda ben yapıları değişebilir ve kansere yol açabilirler.

BEN ALMA YÖNTEMLERİ NELERDİR?

-CERRAHİ BEN ALIMI: AMELİYATLA BEN TEDAVİSİ
Nevüs Eksizyonu yani cerrahi ben alımı işlemi oldukça hızlı bir yöntemdir. Lokal anestezi ile uyuşturulan bölgeden alınan ben sonrası o bölgeye ufak bir dikiş atılabilir. Eğer risk unsurları taşıyan bir ben ise alındıktan hemen sonra patolojiye gönderilmelidir. Tehlike arz eden benler ise önce patolojiye gönderilir. Eğer herhangi bir risk taşımıyorsa sorunsuz bir şekilde ben alımı işlemi uygulanır. Benler deri üzerinde oluşan minik kabarcıklar veya koyu renkte olan yapılardır. Her benin cinsi ve yapısı çok farklıdır. Vücudumuzda doğuştan var olan benler gibi sonradan oluşan benler de bulunmaktadır. Eğer et beni diye tabir edilen kabarcıklı benler bulunuyorsa, bu benler zaman zaman kontrol ettirilmelidir. Benlerin rengi zaman içerisinde koyulaşmaya başlar ise az da olsa bir risk teşkil edebilir. Eğer benler lazer yöntemiyle tedavi edilecekse mutlaka iyi huylu bir ben olmalıdır.

Risk kategorisinde değerlendirilebilecek benler:
● Renk değiştiren benler
● Asimetrik ve şekilsiz benler
● Çevre sınırları kesin gözükmeyen benler
● Gün geçtikçe koyulaşan benler
● Çapları büyük olan benler
● Kabarık benler

LAZERLE BEN TEDAVİSİ: AMELİYATSIZ BEN ALDIRMA
Genellikle ten yüksekliğinde, iz gibi olan benlerin alımında kullanılan bir yöntemdir. Lazer yönteminde elektrik enerjisi ısıya dönüştürülür ve ben alımı işlemi tamamlanır. Lazerle ben alımı işlemi tek seanstır. Uygulama öncesi benin olduğu bölgeye az miktarda anestezi kremi sürülebilir. İşlem hızlı ve pratik olduğu için kişi herhangi bir ağrı ya da acı hissetmez. Lazer yöntemiyle birçok ben aynı anda alınabilir. Uygulamadan sonra deri hızlı bir şekilde iyileşir, kişiler günlük hayatına devam edebilir.

● Benler eğer büyük boyutta değil ise iz kalmaz.
● Ben alımı uygulanan bölgede leke var ise lekenin de rengi açılır.
● Ben alımı için kullanılan lazerler kıl köklerine zarar vermez.
● Lazer ile ben alımı seansı kısa sürer ve günlük hayata devam edilebilir.
● Ben alımı sonrası herhangi bir pansuman işlemine gerek kalmaz.
● Alınan benin yerine tekrar aynısı çıkması çok düşük bir ihtimaldir.
● Ben alımında ağrı ve acı hissedilmez.

RADYO FREKANS İLE BEN ALIMI
Günümüzde radyo frekans yöntemi ile birçok tedavi yapılmaktadır. Cilt gençleştirme, skar izlerini yok etme ve lekeleri açma gibi birçok işlemde kullanılan Radyo frekans yöntemiyle ben alımı da yapılabilmektedir. Radyo frekans yönteminde elektrik enerjisi radyo dalgasına dönüşmekte ve buharlaşmaktadır. Buharlaşma gerçekleştiğinde ben alınmış olur. Radyo frekanslı yöntemde herhangi bir dikiş veya müdahale gerekmez.

BEN ALDIRMA NASIL YAPILIR?
Öncelikle alınacak benler Promed Clinic uzman doktorları tarafından muayene edilir ve muayene aşamasında benlerin durumuna bakılarak hangi yöntemle alınacağına cerrah tarafından karar verilir. Kişilerin acı ya da ağrı hissetmemesi için lokal anestezi uygulaması yapılır. Anesteziden sonra oldukça kolay bir şekilde gerçekleşen ben aldırma işleminde benin yapısına göre yöntem izlenmektedir.

Biyopsi sonrası, ben yapı olarak düz bir formda ise melanom adı verilen kanser yapılanması görülüyorsa tam kalınlığı ile beraber ciltten çıkarılır ve estetik dikiş atılır. Alınan benlerde eğer bir şüpheli durum görülürse laboratuvara, patolojik incelemeye gönderilir. Gelen sonuca göre işlem değerlendirilir. Ben aldırma işlemi yaklaşık 10 ile 20 dakika arasında sürer. Vücuttan çıkarılacak ben sayısı fazla ise işlemler bir süre daha uzun sürebilir.

BEN TEDAVİSİ SONRASI İYİLEŞME SÜRECİ
Ben aldırma sonrası iyileşme süreci oldukça kısadır. Kişinin ameliyat sonrasında da, ameliyatsız tedavi yöntemlerinde de gözetimde tutulması gerekmez. Yapılan işlem sonrası günlük yaşantıya dönülmesi mümkündür. Ben aldırma işlemi ameliyat ile yapılmışsa 5 ile 15 günlük bir süre sonunda dikişler alınır.